Publiceret 06-09-2024 af Pia Sadolin

Nyt fra BG 6.9.2024

For 5. dag i træk sidder vi og gisper i varmen og forsøger på at koncentrere os om skolegangen. Vi ved temperaturen igen vil falde med årstidernes skiften og efterårets komme.


Men det alle i sektoren snakker om: Forslag til finanslov 25 – stopper næppe før den endelige vedtagelse af finansloven til december. I mellemtiden vil der blive massiv lobbyvirksomhed. Forslaget i sin nuværende form har nemlig store konsekvenser for rigtig mange gymnasier og op til 60.000 gymnasieelever, hvis uddannelse mange frygter vil blive forringer.

Med BGs størrelse, 300 elever, fordelt på 2 uddannelsesretninger, stx og hf og BGs status som privat gymnasium, er en del af diskussionen om ny taxameterordning ikke lige vores call. Men der er bestemt knaster i regeringens udspil, som virker ikke-gennemtænkt. Nogle eksempler:

Regeringens argument for at afskaffe A-fagstillægget (bl.a. til de naturvidenskabelige fag) er at harmonisere tilskuddet til stx og hhx. Men det tager jo slet ikke højde for, at stx har langt flere omkostningstunge fag end hhx, fordi der er helt andre udgifter til naturvidenskab, musik og idræt. Derfor er det helt urimeligt, at stx skal aflevere sa? mange penge til hhx.

Det er også paradoksalt, at regeringen sætter som hovedformål at hjælpe små gymnasier i yderområderne, idet afskaffelsen af A-fagstillægget betyder, at en række af udkantsgymnasierne skal spare mere end de ekstra penge, de får med det forhøjede udkantstilskud.
Det er derudover en dårlig lappeløsning på en kuldsejlet elevfordelingsaftale. Der skal i stedet sikres en bedre fordeling af elever til udkantsgymnasierne.

Endelig kan man hævde, at det slet ingen mening giver at lave så store besparelser på uddannelse i en tid med et kæmpestort finanspolitisk råderum.

At det ikke skal ramme kvaliteten af elevernes uddannelse, bør alle være enige om. Eleverne på BG og på alle andre ungdomsuddannelser skal opleve undervisning og studiemiljøer på øverste hylde og de bidrager i den grad til det:


Bertram, Magnus, Ella, Emilia og Anne er 5 eksemplariske elever på BGs nye årgang, der er startet med den helt rigtige indstilling til at være aktiv gymnasieelev, god kammerat, mødestabil og fornuftig tilgang til alkohol og digitale devices. De fortjener, at vi tager deres intentioner om et godt studieforløb og en god eksamen alvorligt. Det gør de kommende generationer af første årgangselever naturligvis også.

I ugens løb har vi haft godt 80 elever på Ungdommens Folkemøde i Valby og små 30 elever på Velfærdteknologisk messe her i Brøndby. Begge arrangementer var meget vellykkede og understregede, hvor relevant det er ”at komme ud af huset” og møde andre virkeligheder og udfordringer.

I næste uge er der studieretningsorientering, seksualundervisning og studierejse til Østrig. Og ugen efter kaster hele BGs personale sig ud i førstehjælpskurser, hvor det seneste har en del år på bagen.

Vi lægger også ud med et nyt koncept for 1.hf kaldet Månedsprøver, hvor vi på baggrund af erfaringer fra de gamle hf-klasser vil give eleverne et indtryk af deres faglige niveau. I hf får man ikke løbende standpunktskarakterer som i stx. Så det er først til selve eksamen i fagene, at man får prøvet sine faglige kompetencer. For at blive bedre ”klædt på” til de afsluttende eksaminer afholder vi månedsprøver, der så kan give et fingerpeg om den enkeltes niveau med korrektionsmuligheder og snak med underviserne inden den afsluttende eksamen.

Vi har udviklet konceptet med de gamle elever, men det bliver de nye, der får fornøjelsen. Jeg håber, de tager godt imod.

Nyd den skønne, kommende weekend.

Det vil jeg i hvert fald gøre, når jeg siger goddag til mit nyfødte barnebarn nr. 2 :-)

Pia Sadolin
Rektor

template-img

 

Del denne nyhed på Facebook